Личните лекари предлагат и настояват да се увеличат потребителските такси при медицински преглед. Сумата от 2, 90 стотинки не

...
Личните лекари предлагат и настояват да се увеличат потребителските такси при медицински преглед. Сумата от 2, 90 стотинки не
Коментари Харесай

Предложение: Плащаме по-висока потребителска такса при лекарите

Личните лекари предлагат и настояват да се увеличат потребителските такси при медицински обзор. Сумата от 2, 90 стотинки не е променяна от 2012-та година. Предложението е тя да се усили с цели 5 лв. – до 7,80 лв., с цел да достигне 1% от минималната работна заплата.

Според ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков потребителската такса започва през 2000 година

„ През 2012 година бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лева тъй като минималната заплата беше толкоз. Никой не споделя, че новата такса би трябвало напълно да се заплаща от пациента, изключително пък от уязвимите групи. В момента даже доста огромна част от пациентите са освободени от такси – деца до 18 година, онкоболните, студенти учащи. Както сега страната поема част от таксата при пенсионерите, по този начин може да го направи при децата “, съобщи тя пред NOVA.

От Българския лекарски съюз също упорстват да се заплаща такса и за деца. Идеята е освободени от потребителска такса да бъдат единствено и само хора, които в действителност не разполагат със средства, с цел да я покрият.

Друго предложение на лекарите е ТЕЛК-овете да се финансират не от Здравната каса, а от Националния застрахователен институт или от общественото министерство.

Според ръководителя на организацията д-р Цветан Райчинов Здравната каса би трябвало да финансира единствено лечебна активност, а не експертна.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР